top of page
תמונת הסופר/תErez Peleg

שכיר עצמאי – עולם של פרדוקסים


בישראל של תחילת 2021, בצל משבר הקורונה, קיימים קרוב ל 4 מליון שכירים וכחצי מליון עצמאיים ועסקים זעירים. כלומר, קרוב לתשעים אחוז מהאוכלוסיה בחרו להיות מועסקים על ידי אחרים (בערך 87%).






פרדוקס הבחירה החופשית באופציה האחרת

כאן אנחנו מגיעים לפרדוקס הראשון בעולם של הפרדוקסים: ברוב המוחלט של המקרים, כל אחד מאיתנו יכול לבחור בעצמו מהי צורך ההעסקה המתאימה עבורו:שכיר או עצמאי. גם במצבים בהם הבחירה בעיסוק נעשת כתוצאה מנסיבות משפחתיות או מחוסר של שיקול דעת בוגר, הרי שבהמשך הדרך, לרובנו יש את האופציה לשנות את בחירתנו. המעבר ממעמד שכיר למעמד עצמאי או ההפך ממעמד עצמאי למעמד שכיר, הוא תהליך פשוט, מהיר ובתכנון נכון, אפילו זול. זאת ועוד, אדם יכול להיות, בו זמנית, גם שכיר וגם עצמאי ולהנות מהיתרונות שבשני העולמות.

אם זה המצב, אז איך זה שרובנו המוחלט עובד כשכירים לאורך כל ימי חיינו, למרות שאנו חולמים ומדברים רבות על האופציה של "להיות עצמאי"?

פרדוקס השכיר – תפיסת המציאות של השכיר

כאשר מציגים ניתוח כלכלי של המשמעות, של תוספת של 1000 שקל למשכורתו של שכיר, שנמצא בחלק הראשון של הקריירה שלו, ואשר מרוויח משכורת נמוכה יחסית, הוא נדהם לגלות שתוספת השכר הקטנה, פרושה, סכום מצטבר של מעל ל-1,300,000 שקל לאורך כל ימי חייו.


פרדוקס העצמאי – תפיסת המציאות של העצמאי

מול תפיסת עולמו של השכיר, העצמאי רוצה "הרבה כסף, כאן ועכשיו". אלא שחלק מרכזי ממנו נעלם לו "בין האצבעות". כאשר אנחנו בוחנים עצמאי כלשהו, ללא קשר לתחום עיסוקו (בעל חברת יעוץ, נהג מונית או בעל מכולת שכונתית), אנו מגלים שבסוף כל יום הוא חוזר הביתה עם "ארנק מלא בכסף מזומן" (נגיד 1,000 שקל), אבל לאחר ניכוי כל ההוצאות והתשלומים שיורדים לו בדרך, הוא נשאר עם סכום של בין 70 ל 300 שקל בלבד לשימוש שוטף.


ארז פלג, מנטור ויועץ עסקי, במאמר שפרסם בשם "עצמאי או שכיר" מפרט רשימה ארוכה של שיקולים, שמעורבים בשאלה הנצחית הזאת. המשותף לכל השיקולים האלו היא העובדה, שהתשובה איננה מוחלטת וקשורה למגוון של העדפות המשתנות בין אדם לאדם ואף בהתאם לנסיבות.

במרחב השיקולים מתערבבים שיקולים כלכליים, רגשיים וחברתים רבים.

את השיקולים הרגשיים והחברתיים ארז מחלק לשיקולים שמקשרים את האדם לצורת תעסוקה מסויימת(כלומר מה הם אותם העוגנים שיקשרו אותו למקום עבודה מסויים) ולשיקולים שעוזרים לו להמריא לתחומי ענייין ומקומות עבודה חדשים.

ארז מסתייע במגוון שאלונים ומבחנים, שעוזרים לכל אחד ואחת לקבל את ההחלטה הנכונה עבורו. כדי לחוות שאלון שכזה, אני מפנה למאמר שכולל שאלון להורדה חינמית לאיתור עוגני קריירה שלך.


פרדוקס הבחירה המודעת באופן לא רציונלי

וכאן מגיע הפרדוקס הרביעי במאמר: כל השאלונים והמבחנים, כל המודלים הכלכליים וכל השיחות עם מנטורים ועם מלווים עסקיים יכולים לעזור לנו לשרטט את מפת ההזדמנויות והסיכונים שלנו, אבל מתוך נסיון עם עשרות אנשים, שהיו בנקודת ההכרעה הזאת, ברגע האמת האדם מתכנס בתוך עצמו, סופר עד שלוש ומחליט האם לקפוץ למים או להשאר יבש על חוף מוכר וידוע. גם אם מסביבו, פה ושם יש כתמים של זפת.



27 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page